Eekhoorn kleuters

Wat was ik gisteren plots verbaast, ik zag een eekhoorn voorbij huppelen en die had precies een bal in haar snoet, deze keer groter dan een walnoot, en omdat er zo een kleine spruit snel aan het achter huppelen was had ik nogal snel door dat dat een tweede jong van haar was.

Dit ging zo vliegensvlug, maar dat gaf me zo een mooi gevoel, wat was ik blij dit gezien te hebben en wat was het fijn te ontdekken dat er baby eekhoorntjes geboren waren ergens in het bos.

Ik nam mijn telefoon en moest het natuurlijk snel even doorbellen, en daarna ging ik even tot aan mijn compost want ik ging mijn afwas doen dus nog even eerst een potje leegmaken, en wie was daar in een boom aan het klauteren en enorm aan het roepen, ja ja een eekhoorn kleuter, wat zijn die klein en veder licht want die hangen aan heel erg dunne takjes, zelfs cm takjes.

Was dat nu die die verwacht werd om te blijven achter huppelen of zou het een gezin met drie jongen zijn? En is het nog een ander, dit valt dus nog te ontdekken of het een rebelse puber is die toch snel nog even op avontuur ging ipv flink verder achter huppelen? Of gewoon een verdwaalde kleuter.

Terug naar binnen om aan de afwas te beginnen, en zo mooi, geen tijd later zag ik mama eekhoorn terug met een pluisbol in haar snoet, en wat een mooi moment, ze zat heel even stil, keek recht naar binnen, precies of ze zag dat ik mijn adem inhield van verwondering, en heel even was er oogcontact, en was het alsof ze me haar jong wou tonen. Wat een magisch momentje dat ik kreeg in verbinding met moeder natuur.

undefined

Wat keek ik er naar uit om die nieuwe spelers meer te mogen zien in de film van dit stukje bos, en ik was al benieuwd wanneer ze ook voor de eerste keer door mijn raam zouden komen piepen om goeie dag of goeie morgen te zeggen.

En daar moest ik ook niet heel lang op wachten om ze opnieuw te mogen zien, en zelfs van dichtbij, want deze morgen was er eentje die ook tot aan de deur kwam, en daarna in de eik recht voor mijn raam naar boven en beneden klom, zo mooi, zo klein, zo schattig! Een smelt moment als je het mij vraagt!

undefined

Ik moest nog wat uit de auto halen, en ja hoor, met mijn mappen in de hand, kwam ik terug een kleutertje tegen, hoog in de dikke beuk waarbij ik altijd parkeer zag ik een pluizen tipje bewegen, en ja hoor daar kwam de kleine kleuter tevoorschijn. En wat was dit speciaal, zo zag ik ook waar hun nest is, hoe zalig is dat, gisteren avond keek ik super goed rond na mijn wandelingetje om stroom, maar ik vond het niet, en vandaag was ik niet op zoek maar kwam het gewoon op mijn pad! Dankbaar voor.

En die kleine spruit bengelde aan de dunste takjes om dan via een jonge esdoorn naar beneden te komen, ik fluisterde er even tegen en ja hoor, hij of zij keek me aan zonder weg te rennen, zo een warm moment dat ik kon delen met deze kleine eekhoorn.

undefined

En terwijl ik dit tik, is er terug eentje op het toneel om even te testen of mijn uilen bank wel goed gemaakt is. Zalig te zien hoe die alles aan het verkennen zijn, deze morgen ook, een kleintje zo bezig met een uitkomende zonnebloem en een sprietje tarwe gras, ja als je eten heeft voor de deur dan word al eens iets gemorst, of verder geveegd en dan komen daar nu zo allemaal sprietjes uit, en ook wel wat kiemgroentjes want niet enkel de eekhoorns morsen als ze komen eten, ik durf dat ook te doen als ik aan het zaaien ben.

Het voederhuisje werd ook ontdekt door een kleuter eekhoorn, er inspringen dat is er nog niet bij, is van aan de zijkant dat hij of zij de snoet naar binnen stopt, en zodra de auto van de buren aankwam was die meteen de hoogte in!

Klimmen op een boom en in takken gaat hen goed af maar een vierkante hout vorm zoals een tafel poot dat is toch dat niet, naar boven ging nog maar eens boven wist het waarschijnlijk niet wat en hoe en viel het pardoes naar beneden gelukkig was daar net een vangnet van varens voor deze kleine kapoen. En ze doen echt de gekste acrobaten sprongen, heerlijk om naar te zien.

En dan het gaan drinken in het vogelbad, ja die kan nog niet goed over de rand drinken dus gaat er wat op gaan staan en ja je kan het al raden he, een voorpoot en schoudertje nat!

Ik maakte deze morgen twee filmpjes eerst eentje van een van de grote eekhoorns die langskwam en daarna, inderdaad eentje van een kleutertje, ik weet niet hoe ik ze hier kan invoegen, ja ik ben niet zo technisch aangelegd voor die zulke dingen. (Nog zo iets technisch, de wildcamera dat ik kreeg zit ook nog steeds in de doos. Er is wel extra motivatie nu om die uit die doos te halen en toch dat boekje te gaan lezen.) Ik zette de beide filmpjes op de facebook pagina van Bosdroom en die kan je hier dus gaan bekijken: Kleuter: https://www.facebook.com/watch/?v=576201256375198

Volwassen: https://www.facebook.com/watch/?v=2612034875711953

Ook komen bij mij beelden voorbij van vooraf hoe de een de ander plots niet meer in de buurt kon verdragen, maar ja daar zaten de jongen denk ik wel voor iets tussen, want het jaar voordien had ik ze nooit zo achter elkaar zien zitten om elkaar weg te jagen, dit was nieuw dit jaar.

Binnenkort ga ik om schapen wol, en zal er dan wat plukken buiten leggen zodat ze wat extra warm materiaal kunnen verzamelen voor de komende winter dat ze zeker warm genoeg hebben. En wie weet vinden ze het wel heel leuk om mee te spelen als ze deze nieuwe materie ontdekken.

Zo denk ik ook terug aan twee winters geleden toen hadden we sneeuw, wat was het hier meteen feeëriek, en ja de eekhoorns kwamen toen ook, de een die was rustig en huppelde rond zoals hij of zij deed zonder sneeuw, maar dan was daar een bij waarvan ik dacht die ziet voor de eerste keer sneeuw, die croste van links naar rechts die wist niet waar eerst naartoe, en dan ging die rond een laaghangende tak en die draaide daar gewoon rondjes rond, eigenlijk spinnen ipv draaien, en niet enkele keren maar tal van keren zoals je een tol zou laten draaien! Ik kan het zo terug levendig voor me zien, dus hopelijk komt er komende winter weer sneeuw en kan ik gade slaan hoe deze kleine kornuiten op ontdekking gaan in de sneeuw, en als ik er niet ben om het te zien kan ik het gecross achteraf wel wat ontdekken door hun leuke sporen dat ze na laten, ja was ook zo fijn dan om te zien als ik ’s morgens op stond, zo hadden de hazen ook eens een vergadering gehad hier bij mij, op een plek hadden ze met tal van hazen samen gekomen al die pootjes dat ik daar zag, en dan al die wegen van komen en gaan.

En op de weg als ik dan mijn stroom wandeling deed, dan zag ik sporen van een haas, gevolgd door de vos, hoe dit afliep weet ik niet want plots verdwenen beide sporen het bos in, en kon ik niet meer verder volgen.

Warme Bos-groeten en tot de volgende

Nele

Even meedelen, de 6 kleuter foto’s van de hoofding en de moeder met jong zijn niet mijn foto’s, maar die heb ik dankzij Canva! En voor foto’s in mijn hoofdingen gebruik ik regelmatig eens de foto’s uit het Canva foto boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: